Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentRSMediaGallery has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.mdebaat.nl/plugins/content/rsmediagallery/rsmediagallery.php on line 11

Rocrail

Inleiding

Mijn vorige modelbaan werd naar volle tevredenheid aangestuurd door het programma Koploper.

Het was al weer een aantal jaren geleden dat ik alles ingesteld had in Koploper dus zou ik net als een nieuw programma in moeten duiken.

Aangezien koploper door een persoon ontwikkeld is en onderhouden wordt is het kwetsbaar voor verdere ontwikkelingen.

Voordeel is wel dat koploper zeer goed gedocumenteerd is en geheel Nederlandstalig is.

Rocrail is een open source software pakket dat door vrijwilligers gebouwd en onderhouden wordt.

Het programma ziet er strak uit en het voordeel is dat het op verschillende besturingssystemen draait.

Het nadeel is dat de documentatie niet zo duidelijk is als die van Koploper en al helemaal niet in het Nederlands.

Maar toch heb ik voor Rocrail gekozen omdat ik het er mooier uit zie vinden en dat je het op meerdere platformen kan gebruiken.

Nadat ik de treinbaan neergelegd en aangesloten had ben ik begonnen met het opbouwen van de baan binnen Rocrail.

Ik lees eigenlijk nooit de handleiding, ik begin gewoon en als ik ergens tegen aan loop ga ik zoeken in de handleiding of op internet (forums).

Hieronder zal ik proberen wat aantekeningen neer te zetten waar ik tegenaan liep bij het  inrichting van mijn baan binnen Rocrail.

 

 

Logging

Als er problemen zijn om iets voor elkaar te krijgen of als het programma niet doet wat jij wil is het  handig om Rocrail het een en ander te laten wegschrijven naar een logbestand. Dit kan het wat makkelijker maken om een probleem te achterhalen.

Dit loggen kan je instellen onder  Rocrail Eigenschappen in het tabblad Trace.

Trace

 

Automatisch rijden

Voordat ik een trein volgens een door mij ingestelde route aan het rijden had zijn er veel krachttermen over de baan gevlogen. Ik heb veel op de forums rond maar niet echt een oplossing gevonden. Maar met behulp van de logging kom je een eindje.

Hieronder een stukje logging.

20170109.205528.888 r9999I 628 345- OModel   5393 route[autogen-[13+]-[17+]] found but it is not in the same direction: reject.

Wat blijkt is dat treinen een voor en een achterkant hebben en dit is binnen Rocrail zeer belangrijk. Als je dit door hebt wordt het allemaal een stuk duidelijker. Een beschrijving kan je hier vinden. http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=direction-en