Introductie

 

De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Belgie, in de Oostkantons.

Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.

In de Eifel zijn verscheidene ketens te onderscheiden:

  • Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler;
  • Bezuiden de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht (747 m) het hoogste punt is, en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied;
  • In het westen, tegen de Belgische grens zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 m;
  • Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in zuidelijke richting stromen richting Moezel. De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald;
  • In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel.

De Eifel heeft een gematigd klimaat met milde temperaturen. De hoogste gemiddelde dagtemperatuur is in juli en augustus, met 22°C. De laagste gemiddelde dagtemperatuur is in januari met -1°C. De gemiddelde jaartemperatuur is 9°C. Vanwege de milde temperaturen is er veel wijnbouw in de Eifel.

Het aantal regendagen in de Eifel varieert tussen de 130 en 180 per jaar. Er valt per jaar gemiddeld 650 mm regen. Er is geen regentijd aan te wijzen. Wel valt de minste regen in de maanden mei t/m juli met gemiddeld 9 regendagen per maand. Let wel op dat er wat hoger in de bergen meer regen kan vallen in de zomer.

De zon schijnt gemiddeld 1500 uur in de Eifel. De zonnigste maanden zijn mei, juni en augustus met gemiddeld 7 uur zon per dag.

Omdat het landschap heuvelachtig is met bossen, wordt de wind vaak afgezwakt. Er is dus geen sprake van een sterke wind in de Eifel.