Tyneham

Tyneham is een klein onbewoond dorp in de zuid-west hoek van Purbeck. Dit dorp is sinds december 1943 onbewoond doordat het leger het dorp en de omgeving opeiste voor oefeningen voor D-Day.

Men werkte vroeger voor de evacuatie op de boerderijen, in de visserij of  op het landhuis. Het land rondom Tyneham was in het bezit van de familie Bond.

Men had belooft aan de bewoners hun huis terug te geven na de oorlog maar dat is nooit gebeurt omdat het leger oefenruimte nodig had voor andere conflicten en bedreigingen in de wereld.

Na lang aandringen van actiegroepen is het dorp sinds 1979 toegankelijk voor het publiek in de weekenden en tijdens vakanties. Buiten deze periode is het gebied militair oefenterrein.

 

In het dorp hebben alleen de school en de kerk nog een dak. In deze panden bevinden zich een tentoonstelling over het dorp. Van de overige huizen zijn de daken van de huizen afgehaald en staan alleen de muren overeind. Via plaquettes staat wie er in de huizen woonden en wat de functie van het huis was.

Foto's van Tyneham genomen tijdens onze vakantie 2018 Tyneham

 

informatie over Tyneham:

http://www.tynehamopc.org.uk

http://tynehamvillage.org