Bridport

 

Geschiedenis

De naam van Bridport is waarschijnlijk afgeleid van een locatie in de buurt. Volgens een beschrijving uit de vroege 10de eeuw zou er   een versterkt centrum of verdedigde plaats in dit gebied, genaamd 'Brydian' geweest zijn. 'Brydian' betekent 'plaats aan de (rivier) Bride  en deze naam kan afkomstig zijn van een een verdedigde plaats in de Bride Valley, die misschien werd verlaten of niet voltooid ten gunste van de haven van het huidige Bridport.  In 1086 wordt de  stad 'Brideport' genoemd; 'port' is oud Engels voor een marktstad, dus 'Brideport' heeft mogelijk de marktstad beschreven die toebehoort aan of geassocieerd is met Bredy. Later leende de stad zijn naam aan de rivier waaraan het ligt. Voorheen hete  de rivier de River Wooth maar veranderd dus veranderd ind e rivier de Brit.

 

Sinds de middeleeuwen is Bridport geassocieerd met de productie van touw en netten. Het vroegste officiële verslag van deze industrie dateert uit 1211. De benodigde grondstoffen, vlas en hennep, werden vroeger op het omliggende platteland gekweekt. De hoofdstraat van Bridport is bijzonder breed omdat deze vroeger werd gebruikt om de touwen te drogen, nadat ze in lange tuinen achter de huizen waren gesponnen.

 

Veel gebouwen in Bridport, met name in de hoofdstraat, dateren uit de 18e eeuw. Bridport Town Hall werd gebouwd in 1785-6, en zijn klokkentoren en koepel zijn zo'n twintig jaar later toegevoegd. Oudere gebouwen zijn te vinden in South Street en omvatten de 13e-eeuwse St. Mary's parochiekerk, de 14e-eeuwse kapel en het 16e-eeuwse Bridport Museum.

 

In 1857 werd de Bridport Railway geopend, die de stad met het bestaande nationale spoorwegnet aansloot. Dit is de textielindustrie van de stad ten goede gekomen en goedkopere goederen zoals steenkool konden naar dit gebied gebracht worden. In 1884 werd de lijn verlengd van het station van Bridport naar een nieuw eindpunt aan de kust bij de haven van Bridport, die werd omgedoopt tot West Bay. Dit in een  pogingen om het als een resort te promoten. De uitbreiding van de West Bay werd weer gesloten voor passagiers in 1930 en het goederen verkeer in 1962. De hele Bridport-lijn werd gesloten in 1975. 

 

Foto's van Bridport 

 

bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Bridport